Op zoek naar inspiratie om een hbo- of wo-studie te volgen?

Veel mensen kiezen ervoor om verder te studeren nadat ze een studie hebben afgerond. Dit kan een hbo- of wo-studie zijn voor mensen die vanuit het mbo komen. Ook veel mensen die hun havo- of vwo-diploma hebben gehaald kiezen ervoor om een hbo- of wo-studie te volgen.

Het niveau

Voor veel mensen klinkt het volgen van een hbo- of wo-studie als een grote stap. Niet iedereen weet immers zeker of diegene het niveau wel aankan. Dit is echter niet iets waar je je druk over hoeft te maken.

Zo is het voor mbo-studenten vaak een beetje wennen om een hbo- of wo-opleiding te volgen. Na een tijdje raak je echter wel gewend aan de andere manier van lesgeven. Mbo’ers kunnen het hbo of wo vaak zelfs makkelijker aan dan de studenten die van de middelbare school komen. Als je twijfelt, zijn er een aantal vragen die je aan jezelf kunt stellen.

Als eerste is het belangrijk om te kijken naar de motivatie die je hebt voor de opleiding. Het is namelijk wel de bedoeling dat je gemotiveerd genoeg bent om een hbo- of wo-opleiding te volgen en deze succesvol af te ronden. Als je hier geen motivatie voor hebt, gaat dit alleen maar extra geld kosten.

Daarnaast kun je kijken naar je studiekeuze. Het is belangrijk dat je een opleiding kiest die je daadwerkelijk leuk vindt. Zo blijf je gemotiveerd om de opleiding te volgen en af te maken. Als je hier hulp bij nodig hebt, is het belangrijk om deze vragen te stellen. Ook op het hbo of wo zijn er begeleiders beschikbaar die je hierbij kunnen helpen.

Ten slotte is het belangrijk om na te gaan wat je precies gaat doen tijdens de studie. Houd hier ook rekening met de verschillen tussen het hbo en het wo. Als je een goede studie wilt kiezen, is het verstandig om je goed bewust te zijn van het onderwijs binnen de studie. Dit kan namelijk een grote invloed hebben op jouw studiekeuze.

Als je meer wilt weten op de verschillen tussen het hbo en het wo, klik dan op de volgende link: verschillen HBO en WO.

Het verschil tussen hbo en wo

Het verschil tussen het hbo en wo zit hem vooral in de manier waarop je leert. Dit kun je op twee manieren zien. Bij het hbo kijk je namelijk naar hoe je iets kan doen. Bij het wo kijk je vooral naar waarom je iets kunt doen. De stof die je krijgt, is daarnaast ook anders.

Hbo-studies zijn vooral beroepsgericht en wo-studies vooral onderzoeksgericht. Dit houdt in dat je een onderzoekende baan kunt krijgen als je een wo-studie hebt gevolgd. Als je het van jezelf leuk vindt om te onderzoeken, is een wo-opleiding misschien wel de juiste keuze voor jou.

Als je je keuze wilt maken, is het wel belangrijk om rekening te houden met de deadline voor het inschrijven. Je moet je (ruim) van tevoren inschrijven voor een studie. Om alles goed te doen, is het verstandig om tijdig te beslissen. Hierdoor weet je zeker dat je je opleiding kan volgen.

Klik voor meer informatie op de volgende link: deadline inschrijven studie.