Het schooljaar is weer begonnen! De perfecte inrichting van het klaslokaal

Jeetje, wat zijn die zes weken voorbij gevlogen. Langzaamaan komen de kinderen na een lange vakantie het klaslokaal weer binnendruppelen. “Juf, hoe was je vakantie?”, vraagt een van de leerlingen nieuwsgierig. Gelukkig is er op de eerste dag na de vakantie tijd voor een uitgebreid kringgesprek. Er valt natuurlijk genoeg te bespreken! Wat de kinderen alleen niet weten, is dat jij al heel druk bent geweest. De inrichting van het klaslokaal, hoe pak je dat aan?

Loopruimte

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat er een logische indeling in het lokaal is, zodat de kinderen nog voldoende loopruimte hebben. Een boekje pakken uit de kast, de knutselspullen tevoorschijn toveren of rennend naar buiten voor de pauze. Kinderen bewegen veel, dus pas het klaslokaal hierop aan. Bedenk van tevoren ook in wat voor situatie de kinderen moeten werken; is dit in tweetallen of kleine groepjes? Op basis daarvan bepaal je de indeling van de tafels en stoelen, waarbij je rekening houdt met de loopruimte.

Labelen

Met enthousiaste kinderen in de klas kan het al snel een rommel worden. Aan het eind van de dag is het daarom handig om samen met de kinderen alles even op te ruimen. Hoe zorg je ervoor dat alles op de juiste plek komt te liggen? Door te labelen! Zorg ervoor dat alles een label heeft, zodat de leerlingen precies weten waar het heen moet. Heel overzichtelijk én het scheelt je een hoop tijd met zoeken naar alle verloren spullen.

Lichtinval

Kinderen tussen de 6 en 10 jaar kunnen zich zo’n 10 tot 20 minuten concentreren. Een vrij korte spanningsboog, dus. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze niet éxtra afgeleid zijn. Daar komt raambekleding aan bod: door de ramen niet volledig kaal te laten, zijn er minder omgevingsbewegingen te zien die de kinderen afleiden. In een klaslokaal zijn aluminium jaloezieen daarom ideaal, omdat deze gekanteld kunnen worden als een opdracht meer concentratie vergt. Toch laten jaloezieën genoeg licht door, zodat de kinderen niet duf worden. Een andere optie is een plisse met top down bottom up functie, waarmee je precies kunt bepalen hoe je deze afstelt. Hopelijk helpt dat om alle lieve koppies jouw kant op te laten kijken!

Hoe bereid jij je voor op het nieuwe schooljaar?