Piramiden

De piramiden zijn een van de oudste bouwwerken op onze planeet. Ze zijn allemaal gemaakt zonder machines. In de piramide werd een farao (koning)begraven. Op de voorgrond zie je de sfinx. Het is een leeuw met het (te kleine hoofd) van een farao.

De piramiden werden niet alleen in Egypte gebouwd. Ook in China en Mexico, dat aan de andere kant van de wereld ligt, zijn piramiden gebouwd. Dat is erg toevallig, want de mensen in Mexico konden nooit met de Egyptenaren gesproken hebben. In Mexico bouwden de mensen de piramiden vooral voor de goden. Er is maar 1 piramide in Mexico ontdekt, waar een koning in begraven was.

Aan de westoever van de rivier de Nijl werden de meeste piramiden gebouwd. De enorme steenblokken, die nodig waren voor het bouwen, moesten namelijk via de Nijl vervoerd worden. Want zulke grote stenen waren er daar niet. We weten niet precies waarom de piramiden juist op die plekken gebouwd werden. Trouwens, niet iedere farao werd begraven in een piramide. Sommige farao’s werden begraven in de koningenvallei. Andere farao’s bouwden 2 piramiden tegelijk. Dat is een beetje vreemd, want je kan er maar in eentje begraven worden… Zoals je misschien weet, werden de meeste piramiden leeggeroofd. Dure spullen die de farao in zijn graf meenam, werden gestolen. Maar het was moeilijk om in de piramide te komen! Veel dieven kwamen er nooit meer levend uit.

Wist je trouwens dat het lichaam van de Sfinx uit één rotsblok van 73 meter lang bestaat? Hoe hebben de Egyptenaren zo’n enorme steen de woestijn in gekregen? Ongeveer 100 jaar geleden dachten de mensen dat de piramiden gebouwd waren door slaven, maar nu denken we dat niet meer. De piramide is zo mooi gebouwd, dat het geen slavenwerk kan zijn. Alle steenblokken in de piramide passen prachtig op elkaar. Je kan er niet eens een speld tussen krijgen. Nu denken de wetenschappers dat de arbeiders en de boeren van Egypte het gemaakt hebben voor de farao. Maar ze werkten er alleen maar aan als de Nijl overstroomd was, dus ongeveer 2 of 3 maanden in een jaar..

Egypte algemeen

Goden

Schrift

Maatschappij