Wat eten piraten?

Wanneer je geïnteresseerd bent in piraten ben je vast ook erg benieuwd wat piraten eten? Piraten aten vroeger namelijk andere dingen dan de meeste mensen uit die tijd. Lees in deze blog alles over het voedingspatroon van piraten.

Weinig eten aan boord

Als piraat zat je vroeger maanden of soms zelf jaren achter elkaar op een schip. In deze tijd bestonden er nog geen koelkasten of vriezers. Daardoor was het lastig om voedsel lang te bewaren. Op het begin van de reis konden ze dus nog genieten van verse producten zoals groenten en fruit. Maar na een aantal weken was dit voedsel toch al snel bedorven. Omdat voedsel lastig te bewaren was namen ze vaak levende dieren mee op het schip, zoals kippen of geiten. Ook aten ze voedsel met veel kruiden omdat dit langer te bewaren is. Zelfs het water kon bederven, waardoor piraten veel rum of wijn dronken.

Gevolgen van weinig en ongezond eten bij piraten

Het voedingspatroon van een piraat was dus niet heel gezond en gevarieerd. Daarnaast hadden piraten vaak honger waardoor piraten meestal niet heel dik waren. Door het gebrek aan gevarieerd eten en vitaminen ontstonden vaak ziektes aan boord. Scheurbuik is hier het bekendste voorbeeld van. Naast deze ziektes hadden piraten vaak een slecht of rot gebit door het gebrek aan gezond eten.

Extra voedsel na plunderen

Je kan je voorstellen dat het leven als piraat onder deze omstandigheden niet heel goed was. Toch hadden ze soms geluk wanneer ze een buit hadden binnengehaald. Deze buit bestond vaak uit geld, maar ook uit suiker, specerijen en ander voedsel. Dan hadden de piraten dus weer even wat extra voedsel. Echter maakten piraten dit snel weer op waardoor er een aantal dagen of weken later weer een tekort was aan eten.