Piraten

Een piraat is een zeerover die andere schepen overvalt. Deze stoere zeelui zijn voor niets of niemand bang. Sterker nog, iedereen is bang voor hen! Dat komt omdat piraten helemaal geen lieverdjes zijn. Ze stelen, plunderen en doden iedereen die op hun pad komt. Piraten zijn dol op schatten. Vooral op goud, zilver en edelstenen. Vroeger waren er heel veel verschillende soorten piraten. Dit zijn de bekendste:

Boekaniers
‘Boekanier’ is misschien een beetje een gekke naam voor een piraat. Wat het eigenlijk betekent, is ‘vlees klaarmaken op een boucan (een soort barbecue)’. Want de boekaniers waren dol op vlees! Voordat ze piraten werden, woonden de Boekaniers op een eilandje tussen Noord- en Zuid Amerika. Dat was in 1600. Dat eilandje heet nu Cuba en was toen van de Spanjaarden. Die vonden het maar niks dat de Boekaniers op hun eiland woonden. Ze probeerden de Boekaniers weg te pesten naar een ander eiland. Maar wat er toen gebeurde, hadden de Spanjaarden niet verwacht! De Boekaniers besloten om piraat te worden. En om zoveel mogelijk Spanjaarden aan te vallen! Daar waren ze eigenlijk best heel goed in. Zo goed zelfs, dat sommige landen hun inhuurden om te vechten tegen de Spanjaarden. De boekaniers waren vooral  Nederlandse, Franse en Engelse avonturiers en mensen die waren weggestuurd uit hun eigen land. Ook waren er veel ontsnapte Afrikaanse slaven bij. Deze piraten bleven altijd in het Caribische gebied waar ze vandaan kwamen en gingen vaak aan land. Ze leefden volgens hun eigen regels en trokken zich niets aan van de rest van de wereld.

Vrijbuiters
De meeste vrijbuiters waren veel gemener dan de Boekaniers. Ze hadden geen regels en hielden helemaal geen rekening met anderen. De meeste vrijbuiters waren Nederlanders. De Boekaniers hadden een grote hekel aan de vrijbuiters, omdat ze helemaal geen regels hadden. Daarom gingen er vaak groepen Boekaniers op pad om vrijbuiters te vangen. Dan had niemand meer last van ze.

Barbarijse zeerovers
Barbarijse zeerovers heetten zo, omdat ze langs de kust van Noord-Afrika voeren. Dat gebied van West-Marokko tot Egypte heette vroeger Barbarije. Ze werden ook wel eens ‘rifpiraten’ genoemd. Deze woeste zeerovers waren vooral rond 1600 de schrik van de Middellandse Zee. Ze beroofden heel veel schepen. Iedereen die ze gevangen namen, moest als slaaf voor ze werken.

Vikingen
Vikingen waren hele stoere piraten uit het noorden. Meer dan duizend jaar geleden voeren ze voor de kust van Europa. Ze kwamen vooral uit Noorwegen, Zweden en Denemarken. Soms worden ze daarom ook wel Noormannen genoemd. Een Vikingschip ziet er heel eng uit. Aan de voorkant zit een grote draak. Die jaagt vijanden weg en brengt geluk. Vikingen vochten met zwaard, een bijl en een speer. Ook hadden ze een schild van hout. Die versierden ze met schilderingen of met leer. Er zat een grote, zilveren knop in het midden. Die was niet alleen mooi, maar ook handig! Door die knop werd je hand goed beschermd. Vikingen gebruikten horens als drinkbeker. Hele rijke Vikingen droegen ook horens op hun helm. Wist je dat Vikingen voor hun tijd heel schoon waren? Ze kamden netjes hun baard en gingen wel een keer per week in bad.

Kapers
Wat piraten normaal doen, mag eigenlijk niet. Ze overvallen schepen zonder dat ze dat ze dat mogen van hun koning of koningin. Maar kapers mochten dat wel. Als een land oorlog had met een ander land, dan was iedereen welkom om te helpen vechten. Ook piraten. De koning schreef dan een speciale brief; een kaperbrief. Daar stond in dat de kapitein het recht had om schepen van een ander land aan te vallen. Ook wanneer het geen oorlogsschepen waren. Zo kreeg de Nederlander Piet Hein ook een kaperbrief van de overheid. Daarmee mocht hij Spaanse schepen overvallen. Spanje had in de 16e en 17e eeuw veel stukjes grond in Amerika. Daar haalden ze veel dure spullen, zoals kruiden, vandaan. De groep schepen die af en aanvoer, heette de zilvervloot. Piet Hein zag dat wel zitten, zo’n mooie buit! Hij heeft toen in 1628 een deel van de Zilvervloot veroverd. Daar is hij heel bekend mee geworden.

Moderne piraten
Nu zijn er nog steeds piraten. Elk jaar worden er honderden schepen op zee overvallen. Veel daarvan gebeuren op het stuk zee tussen Afrika en Saoedi-Arabië.