Beroemde piraten

Je hebt vast wel eens gehoord van bekende piraten, zoals Kapitein Haak en Piet Piraat. Die kapiteins zijn verzonnen voor een boek of een film. Maar heb je al wel eens gehoord van Zwartbaard? Of van Kapitein Kidd? Dat waren echte piraten die de zee onveilig maakten. Een goede piraat kent zijn voorouders. Kijk dus maar gauw welke piraten jou voor gingen!

Beroemde piraten van nu:

Kapitein Haak
Kapitein Haak is dan wel bedacht voor een verhaal, maar hij is wel heel beroemd. Kapitein Haak komt uit het sprookje over Peter Pan. Peter Pan is een jongen die kan vliegen en nooit oud wordt. Hij woont in Nooitgedachtland, waar ook piraten wonen. Tijdens een gevecht heeft Peter Pan de hand van Kapitein Haak afgehakt. Kapitein Haak vind het maar niks dat hij zijn hand kwijt is. Daarom wil Kapitein Haak hem terugpakken.

Kapitein Jack Sparrow
Kapitein Jack Sparrow is beroemd door de films van Pirates of the Caribbean. Jack is niet zoals andere piraten. Hij houdt helemaal niet van vechten! Hij is ze liever te slim af met een plannetje. Of hij redt zichzelf door anderen om te praten. Jack is een hele vrolijke piraat. Hij is gek op rum en houdt zich zoveel mogelijk aan de piratenregels. In zijn baard en haren hangen gekleurde kraaltjes. Het schip van Jack heet ‘the Black Pearl’. Dat betekent ‘de Zwarte Parel’.

Piet Piraat
Piet Piraat is veel op televisie, maar ook in het theater. Samen met zijn bemanning zingt hij graag liedjes. Piet is kapitein van zijn schip ‘De Scheve Schuit’. Met zijn gekke maatjes schuimt Piet Piraat de zeven zeeën af op zoek naar avontuur. De matroos is Steven Stil. Hij haalt graag kattenkwaad uit. Steven kan niet praten, alleen maar horen. Het liefst eet hij de hele dag slagroomtaart. Achter het roer staat de sterkste piratenvrouw van de wereld, Stien Struis. Berend Brokkenpap zorgt voor het eten. Wat hij het best kan koken? Brokkenpap natuurlijk! Berend is een beetje dom. Daardoor gebeuren hele gekke dingen.

Beroemde piraten van vroeger:

Zwartbaard
De echte naam van Zwartbaard was eigenlijk Edward Teach. Zijn baard was gitzwart en zo groot, dat je zijn gezicht bijna niet meer kon zien. Zwartbaard was een van de gemeenste piraten ooit. Iedereen was bang voor hem. Zelfs zijn eigen bemanning! Zwartbaard deed ook niet heel erg zijn best om aardig te doen. Hij dacht: ‘Als mensen bang voor me zijn, dan kan ik makkelijker winnen.’ Daarom stopte hij voor een gevecht brandende lonten in zijn haar. Dat zag er eng uit! Zwartbaard was heel erg groot, en droeg een heleboel pistolen. Omdat hij er zo griezelig uit zag, durfden veel mensen niet eens met hem te vechten. Ze gaven zich liever meteen over. Zo werd hij kapitein van vier piratenschepen. Er werkten wel driehonderd mensen op al die boten! Zwartbaard was eigenlijk maar heel kort piraat. Hij werd piratenkapitein in 1716 en werd in 1718 al gepakt.

William Kidd
William was eigenlijk een piratenvanger voor de regering van Engeland. Maar hij ving zo weinig piraten, dat zijn bemanning ongeduldig werd. Ze wilden een buit! Toen moest Kapitein Kidd wel een ander schip aanvallen. Daardoor werd hij een piraat. Als piraat veroverde hij grote schatten. Maar hij heeft er niet veel aan gehad. Toen hij van zijn reis terug kwam in Engeland, werd hij gepakt. Waar Kapitein Kidd de schat gelaten had? Die had hij begraven op een eiland! De schat was heel makkelijk te vinden. Er stond namelijk een kruisje op de schatkaart. Volgens William was dit niet de enige schat. Hij zou er nog een begraven hebben, ergens in het Caribische zeegebied. Maar niemand heeft hem ooit gevonden…

Anne Bonny en Mary Read
Anne Bonny en Mary Read zijn de beroemdste meisjespiraten. Anne was getrouwd met een zeeman (die soms ook piraat was). Maar toen werd ze verliefd op een andere piraat. Die heette Jack Rackham. Rackham nam haar mee aan boord, maar..ze moest wel verkleed! Want er mochten geen meisjes op het piratenschip. Anne deed jongenskleren aan en deed net of ze een jongen was.

Mary woonde als kind al op een boot. Van haar moeder moest Mary jongenskleren aan. Toen hun schip werd aangevallen door piraten, dachten ze dat Mary een jongen was. Ze mocht mee met het piratenschip van Jack Rackham. Aan boord kwam Anne de verkleedde Mary tegen. ‘Wat een knappe jongen!’ dacht Anne en ze werd een beetje verliefd. Mary vertelde toen dat ze ook een meisje was. Daarna werden ze snel hele goede maatjes. Samen vochten ze nog harder dan alle mannen aan boord.

Jack Rackham
Jack Rackham werd soms een beetje uitgelachen om zijn gek gestreepte broek. Ze noemden hem ‘Calico Jack’. Dat betekent ‘Katoenen Jack’. Jack was een laffe piraat. Toen zijn schip in 1720 werd aangevallen door soldaten hadden hij en zijn maatjes helemaal geen zin om te vechten. Ze gingen liever rum drinken. Mary en Anne werden boos en gingen wel vechten. Maar met zijn tweetjes waren ze niet sterk genoeg en verloren.

Zwarte Bart
Zijn naam lijkt op die van Zwartbaard, maar hij is het niet! Zwarte Barts echte naam was Bartholomew Roberts en hij was de beste piraat ooit. Hij heeft wel 454 schepen gekaapt! Daardoor is hij heel erg rijk geworden. Zwarte Bart was een hele gekke piraat. Hij dronk liever thee dan rum. En hij droeg altijd mooie kleren en dure sieraden. In 1722 werd hij geraakt door een kanonskogel. Toen was het roven voorbij.

Henry Morgan
Henry Morgan was een van de gemeenste piraten ooit. Zijn bijnaam was het ‘Zwaard van Engeland’. Hij was een boekanier die in 1600 in de Cariben vaarde (het stuk tussen Noord- en Zuid Amerika). Iedereen was bang voor hem, maar bewonderde hem ook. Samen met zijn bemanning heeft hij veel Spaanse schepen aangevallen. Toen de oorlog voorbij was, werd hij gepakt door de Engelsen. Hij moest in de gevangenis en kreeg de doodstraf. Maar de Koning vond dat hij zo goed werk had gedaan voor Engeland, dat hij weer vrij mocht. Hij werd zelfs ridder gemaakt en mocht bestuurder van Jamaica worden. In ruil daarvoor moest hij wel zorgen dat er geen boekaniers meer zouden zijn. En dat is hem aardig gelukt! Toen hij werd begraven kreeg hij wel 22 saluutschoten.

Edward England
Edward England was piraat van 1717 tot 1720. Maar eigenlijk was hij een hele lieve piraat. Hij wilde niemand pijn doen. Zonder ook maar iemand aan te raken nam hij de buit mee van een ander schip. Zijn scheepsmaatjes vonden het maar raar. Piraten horen stoer te zijn! Straks zou iedereen hen uitlachen. Edward werd samen met drie anderen overboord gezet. Samen bouwden ze een vlot en voeren naar een eiland dat Madagaskar heet. De schrijver van het boek ‘Schateiland’ zou de piraat Long John Silver op Edward hebben laten lijken.

Emanuel Wynne
In een verslag van Emanuel werd voor het eerst de echte piratenvlag genoemd. Daarom denken ze dat hij de uitvinder is van de Jolly Roger. Zijn vlag was zwart, met een wit doodshoofd, gekruiste botten en een zandloper.