Hoe leefden de Romeinen?

De Romeinen leefde zo’n 2000 jaar geleden. Dat is erg lang geleden en daarom is het moeilijk voor te stellen hoe zij in deze tijd leefden. 2000 jaar geleden was het leven heel anders. Het leven van de rijke Romeinen en arme Romeinen verschilden erg van elkaar. Daarom lees je in deze blog meer over het leven van de verschillende soorten Romeinen.

Hoe leefden de rijke Romeinen?

De rijke Romeinen hadden het goed voor elkaar. De meeste rijke Romeinen werkte niet en bemoeide zich bijvoorbeeld met het leger of de regering. De slaven deden in deze tijd al het werk. Doordat de rijke Romeinen niet werkten, hadden ze veel vrije tijd. Ze gingen dan naar het theater, waar ze konden kijken naar bijvoorbeeld een paardenrace, maar ook naar gevechten tussen slaven of gevangenen. Daarnaast waren ze vaak in het badhuis te vinden. Hier konden ze uren doorbrengen. In het badhuis was er wel een splitsing tussen de mannen en de vrouwen.

Hoe leefden de arme Romeinen?

De rijke Romeinen hadden vroeger dus een prima leven. De arme Romeinen hadden het zwaarder. De arme Romeinen bestaan uit burgers (dit zijn de vrije arme Romeinen) en de slaven (zij zijn niet vrij). De burgers moesten altijd hard werken om te overleven maar hadden wel een vrij bestaan. De slaven waren ooit gevangen genomen en hadden geen keus. Zij moesten voor de rijke Romeinen werken, ook al wilden ze dit niet. Zij werkten bijvoorbeeld in het badhuis en moesten soms zelfs de Arena in waar ze moesten vechten met andere slaven of gevangenen.