Kastelen in de middeleeuwen

Wanneer je aan de middeleeuwen denkt dan denk je al snel aan de enorme kastelen. Dat is niet zo gek want de meeste kastelen zijn gebouwd vanaf het jaar 900. Een kasteel werd een kasteel genoemd wanneer het zowel bewoonbaar als verdedigbaar is. vanaf 1550 werden de wapens beter waardoor de kastelen niet altijd meer verdedigbaar waren. De gebouwen vanaf die tijd worden daarom geen kastelen meer genoemd.

Waar werden kastelen in de middeleeuwen gebouwd?

Kastelen werden vaak gebouwd langs grenzen, wegen of rivieren. Ze kozen deze bestemming omdat de liggen ideaal was of omdat ze het begrensde gebied wilde veroveren of beheersen. Aan de hoogte van de torens kon je zien hoe machtig ze waren. Hoe hoger de torens hoe meer kracht. Hoe meer macht, hoe meer boeren graag in de buurt wilden wonen. Over het algemeen beheerste een kasteel de omgeving binnen een straal van 15 km. Dit was de afstand die ze te paard konden afleggen op één dag. Wanneer ze een groter gebied wilden beheersen dan moest er een kasteel bijgebouwd worden.

Bekende kastelen

Wanneer je graag een kasteel wilt bekijken dan ben je in Nederland op de juiste plek. Er staan verspreid door heel Nederland verschillende mooie kastelen. Eén greep uit de bekende kastelen:

  • Kasteel De Haar in Haarzuilens (Utrecht)
  • Kasteel Doorwerth in Doorwerth (Gelderland)
  • Kasteel Ammersoyen in Ammerzoden (Gelderland)
  • Kasteel De Doornenburg in Doornenburg (Gelderland)
  • Kasteel Heeswijk in Heeswijk-Dinther (Noord-Brabant)

Tegenwoordig zijn sommige kastelen in Nederland omgebouwd tot accommodatie waardoor je er zelfs een nachtje kan slapen. Andere kastelen zijn nog bewoond of zijn open voor rondleidingen. Op deze manier kun je nog meer leren over de middeleeuwen!