Oerknal

De oerknal – 13,7 miljard jaar geleden

Toen het allemaal begon

Heel erg lang geleden, 13,7 miljard jaar (13.700.000.000) terug in de tijd ontstond het heelal ook wel de ruimte of het universum genoemd. De sterren, de maan en alles wat je in de lucht zo mooi kunt zien als het buiten donker is. Dit bevindt zich allemaal in ons sterrenstelsel de Melkweg. De Melkweg is een van de 125 miljard (125.000.000.000) sterrenstelsels in ons universum! Er zijn dus ontelbaar veel planeten en sterren in het heelal. Nog meer dan dat er zandkorrels op aarde zijn. Moeilijk voor te stellen he? Mensen, dieren en planten bestonden tijdens het ontstaan van het heelal/universum nog niet. Er was nog geen leven alleen maar materie, denk maar eens aan rotsen en stenen.

Een reusachtige knal zorgde ervoor dat een heel klein balletje misschien maar zo groot als een knikkertje ontplofte. Het balletje spatte met een onvoorstelbare kracht en snelheid uitelkaar. Dit noemen we de oerknal. De Belgische ontdekker Georges Lemaître was de eerste sterrenonderzoeker die hier achter kwam in 1931. Sterrenonderzoekers zijn astronomen die heel veel boeken gelezen hebben over sterren en planeten. Zij doen onderzoek naar het heelal, de ruimte. Hierbij maken ze ook gebruik van sterrenkijkers. De astronomen noemen deze sterrenkijkers een telescoop.

Maar hoe kunnen wij nu weten dat de oerknal echt heeft plaatsgevonden? We zijn er toch niet bij geweest toen dit gebeurde 13,7 miljard jaar geleden? Het is ontzettend moeilijk uit te leggen. Maar nog niet zo heel lang geleden is ontdekt dat alle sterrenstelsels zich van ons af bewegen. Het heelal wordt iedere dag groter. Het groeit nog steeds. Nu terwijl je dit leest is het heelal weer duizenden kilometers gegroeid. Doordat het heelal iedere dag groter wordt, ook wel expandeert genoemd, moet het volgens de onderzoekers wel zo zijn dat het eerst allemaal bij een heel klein punt is begonnen. Dus bij dit eerste kleine balletje.

Als je meer over de oerknal en het sterrenstelsel wilt weten is het misschien leuk om eens naar een sterrenwacht te gaan? Er zijn er een heleboel in Nederland waar je vaak gratis met je ouders naartoe kunt gaan. Je kunt dan naar de sterren kijken met een echte telescoop, sterrenkijker. De astronomen willen je vast heel veel vertellen over de oerknal en het universum. Denk er wel aan dat je pas de sterren goed kan zien als het donker is en als er een heldere hemel is dus liefst geen bewolking. Ben je benieuwd wanneer de aarde is ontstaan? Lees dan vlug verder bij “Het ontstaan van de aarde”.

Klik op deze link voor meer informatie:

Sterrenwacht locaties in Nederland